Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat
Wat mag u eigenlijk doen als u getuige bent van geweld op straat? In Nederland horen we vaak dat we niet ‘voor eigen rechter mogen spelen’. Toch kunt u als getuige van geweld op straat wel degelijk iets doen:
- Bel het alarmnummer 1-1-2;
- Mobiliseer de omstanders;
- Help het slachtoffer;
- Onthoud de kenmerken van de dader.
Bel het alarmnummer 112
Gebruik uw mobiele telefoon of de dichtstbijzijnde telefooncel en meld het geweld bij de politie. Dan weet u dat er hulp onderweg is.
Mobiliseer de omstanders
Niemand vraagt u onnodig risico te nemen. Zijn er meer mensen in de buurt? Vraag ze om hulp. Bel anders aan bij een huis in de buurt, of zorg op een andere manier voor versterking. Misschien kunt u met z’n allen de dader(s) afleiden, intimideren, isoleren, of het slachtoffer bevrijden. Let wel goed op of er wapens in het spel zijn. Als u niet direct mensen ziet om te helpen, kunt u ook lawaai schoppen. Misschien hoort iemand het en schiet hij of zij te hulp. Roep desnoods “Brand!” Daarop wordt meestal gereageerd. Bovendien kunt u met uw geschreeuw de dader afschrikken of in verwarring brengen. Kortom: schat het risico in en ga dan over tot actie die past bij de situatie.
Laat het slachtoffer niet alleen
Ook als u geen EHBO-diploma heeft, kunt u iets doen. Spreek een paar bemoedigende woorden of uw leg jas over het slachtoffer als het koud is.
Onthoud de kenmerken van de dader
U kunt het signalement meteen doorgeven als u 1-1-2 belt. Ook kunt u het inspreken op uw voicemail. Of bel later de politie op 0900 – 8844 (lokaal tarief) om het door te geven.
Meer informatie
De informatie op deze pagina is afkomstig uit de folder ‘Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat’. De folder is aan te vragen bij Postbus 51, telefoonnummer 0800 – 8051. U kunt voor meer informatie ook terecht op www.meldgeweld.nl.
Wat is een AED?
Philips Cardiac Science G3 volautomaat
Wat is een AED
De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat waarmee bij een hartstilstand een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer aan het kloppen te krijgen. De ontwikkeling van deze apparaten heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Alle AED’s geven gesproken aanwijzingen aan de bediener zodat deze stap voor stap door het hele proces begeleid wordt. Om de patient de grootst mogelijke levenskans te bieden is het zeer wenselijk dat de bediener van een AED een AED-basicursus gevolgd heeft. Een getrainde AED bediener kan daardoor de AED vele malen sneller bij de patient aansluiten.
Wanneer de AED op de juiste manier is aangesloten op de patient zal het een eerste analyse verrichten om te bepalen of een schok wel of niet moet worden toegediend. Een schok toedienen is alleen zinvol als er sprake is van een bepaald soort hartritmestoornis, te weten ventrikelfibrilleren, ook wel chaosritme genoemd. Wanneer de AED constateert dat een stroomstoot noodzakelijk is zal deze door de AED worden toegediend.
Wanneer er gereanimeerd wordt en een AED snel bij de patient wordt aangesloten wordt daarmee de overlevingskans van de patient aanziendelijk vergroot!
ICE in case of emergency
Stel u voor er overkomt u iets en u heeft uw mobiele telefoon bij u. Iets wat bijna iedereen tegenwoordig heeft. Stel de ambulancedienst of het ziekenhuis willen ouders of familie bellen. U denkt dat men die gsm wel even pakt en belt. Maar wie moet men dan bellen?
Want maar weinig mensen hebben hun familie onder de sneltoetsen zitten of in de contactlijst pa, ma, of vrouwlief genoemd. In een gemiddelde telefoon staan veel nummers die niet echt tot de familie behoren. Het kost dus veel tijd om in iemands telefoon het juiste nummer te vinden. Er is echter een simpele oplossing die al door veel mensen wordt gebruikt; de ICE-code in de gsm.
Wat is ICE code?
ICE betekent: In Case of Emergency. In je telefoon slaat u onder de naam ICE het telefoonnummer op dat gebeld moet worden in geval van nood. Natuurlijk kunt u ook meerdere nummers doen: ICE1, ICE2, ICE3 , enz. Zo kan de politie, de ambulancedienst, de dokters of wie er ook nodig zijn in geval van nood makkelijk en snel uw familie of vrienden bereiken. Vergeet niet de landcode voor het nummer in te voeren (+31 voor Nederland), zodat het ICE nummer ook vanuit het buitenland gebruikt kan worden.
Op vakantie naar Duitstalige landen? Gebruik IN in plaats van ICE
Maar let op: De ICE-code wordt in veel landen gepromoot. Maar in Duitsland en Oostenrijk wordt in plaats van ICE ook IN gebruikt.
IN – Im Notfall. In Duitsland of andere Duitstalige gebieden kan het daarom handig zijn om naast ICE ook IN in de mobiele telefoon te programmeren.
Hoe herken ik een beroerte
Dit gaat over het redden van een mensenleven met de letters “P.L.A.T.”
Een voorbeeld, tijdens een familie reunie struikelde een vrouw en viel. Ze verzekerde iedereen dat ze zich niet bezeerd had en wees medische hulp van de hand.
Volgens eigen zeggen was ze gestruikeld over een steen. Ze hebben haar gefatsoeneerd en een nieuw bord met eten gegeven. Hoewel ze nog een beetje ontdaan was heeft ze zich zelf goed geamuseerd de rest van de avond.
De man van Jane echter belde later die avond iedereen op met de mededeling dat zijn vrouw naar het ziekenhuis is gebracht. De volgende morgen om 06.00 uur is ze daar overleden.
Ze had een herseninfarct gehad tijdens de familie reunie. Als zij geweten hadden wat de signalen van een infarct zijn, zou Jane vandaag misschien nog bij ons zijn geweest.
Sommigen sterven echter niet, maar worden invalide; hulpeloos en hopeloos.
Neem even één minuut om het onderstaande tot je te nemen.
Een neuroloog zegt dat als een slachtoffer van een beroerte binnen 3 uur bij hem is dat hij de effecten van een attack volledig ongedaan kan maken.
Volgens hem is de truc om de signalen te herkennen en vast te stellen en dan de patiënt binnen 3 uur de nodige zorg te laten ontvangen.
Soms is het moeilijk om te zien dat het om een hersenaandoening gaat. Helaas, het resultaat is een ramp. Het slachtoffer kan ernstige hersenbeschadiging hebben opgelopen als omstanders niet in staat zijn om de symptomen te herkennen.
Lees dit en leer het van buiten!!
Omstanders kunnen een infarct herkennen door slechts vier simpele opdrachten te geven:
P: Praten; Laat de persoon een simpele zin uitspreken.
L: Lachen; Vraag het slachtoffer te lachen.
A: Armen omhoog; Laat de persoon beide armen tegelijk omhoog steken.
T: Tong; Vraag om de tong uit te steken.
Als hij/zij moeilijkheden heeft met één van deze opdrachten bel dan onmiddellijk 1-1-2 en beschrijf de symptomen aan de telefonist(e).
Wist u dat over epilepsie?
…..epilepsie een hersenaandoening is die zich uit in de vorm van aanvallen?
…..deze aanvallen het gevolg zijn van een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrische evenwicht in de hersenen?
…..de hoeveelheid hersencellen bij een aanval betrokken zijn de ernst en de vorm van de aanval bepaald?
…..1 op de 50 mensen epilepsie heeft (in Nederland)?
…..75% door medicatie aanvalsvrij is?
…..25% moeilijk instelbaar is?
…..10% verstandelijk gehandicapt is en niet instelbaar is?
…..er elke dag 20 mensen de diagnose “epilepsie”krijgen?
…..hun leven helemaal op de kop komt te staan?
…..dat komt omdat er steeds meer aandacht voor en bekendheid met epilepsie is?
…..oorzaken vaak zuurstofgebrek tijdens de bevalling zijn?
…..dat vaak jaren later pas tot problemen leidt?
…..ook tumoren epilepsie kunnen veroorzaken en soms zelfs de littekens na het verwijderen ervan?
…..een hersenbloeding of herseninfarct, een ongeval, flinke klap op het hoofd epilepsie kan veroorzaken?
…..erfelijkheid ook bepalend kan zijn ?
….dat bij aanleg tot epilepsie er een uitlokkende factor moet zijn?
…..zo’n uitlokkende factor kan koorts zijn, of stress, of een heftige emotie, flitsen, afkicken na verslaving, of stoppen na veel drankgebruik?
…..jullie allemaal wel eens een aanval hebben gehad?
…..denk maar aan de val/trap in de slaap!
De regel van 5
1. Let op gevaar
Dit doe je in 3 stappen:
Denk eerst om jezelf. Liever 1 slachtoffer dan 2.
Denk vervolgens aan de omstanders. Zorg voor hun veiligheid. Alweer geldt: liever 1 slachtoffer
dan 2.
Je mag eindelijk naar het slachtoffer toe. Probeer te helpen. Als je de gevaren niet zelf kunt
oplossen, haal er een volwassene bij.
2. Wat is er gebeurd?
Gebruik je neus, oren, huis en ogen. Ruik je iets? Heeft het slachtoffer wat horen kraken? Heb je
zelf wat horen kraken? Voelt het slachtoffer warm of koud? Zie je wat er aan de hand is?
3. Stel gerust
Vraag naar dingen die niets met de wond te maken hebben zoals:
* Hoe heet je?
* Welke sporten doe je?
* Speel je een instrument?
* Op welke school zit je?
* Bij wie zit je in de klas?
* Waar was je op weg naartoe.
Laat het slachtoffer praten en vertel ook wat over jezelf.
4. Zorg voor deskundige hulp.
Ga naar een dokter of bel een ambulance. Bij echte noodsituaties kun je ook het landelijke alarm
nummer 112 bellen. Je krijgt dan iemand aan de lijn die vraagt wat je nodig hebt. Heb je meer
hulpverleners nodig, vraag dan om de ambulance. Ambulancemedewerkers roepen andere diensten
op als dat nodig is.
5. Help het slachtoffer op de plek zelf
Je mag nu het slachtoffer verplaatsen als dat nodig is.